Wat is visceraal vet en hoe verminder je het?

Visceraal vet is een term die misschien niet bij iedereen bekend is, maar het speelt een cruciale rol in onze gezondheid. Dit type vet bevindt zich diep in de buik en omringt onze interne organen zoals de lever, alvleesklier en darmen. In tegenstelling tot onderhuids vet, dat zich direct onder de huid bevindt en je kunt vastpakken, is visceraal vet niet direct zichtbaar of voelbaar. Maar waarom is het belangrijk om over visceraal vet te weten en wat kunnen we doen om het te verminderen?

Wat is visceraal vet?

Zoals eerder vermeld, is visceraal vet een type lichaamsvet dat zich in de buikholte bevindt en de vitale organen omringt. Een zekere hoeveelheid visceraal vet is normaal en zelfs noodzakelijk voor het lichaam, omdat het bescherming biedt aan de organen. Echter, wanneer er te veel van dit vet wordt opgeslagen, kan het gezondheidsproblemen veroorzaken.

Risico’s van te veel visceraal vet

Een overmaat aan visceraal vet wordt geassocieerd met een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder:

 • Hartziekten
 • Type 2 diabetes
 • Hoge bloeddruk
 • Bepaalde vormen van kanker
 • Alzheimer
 • Insulineresistentie

Dit komt omdat visceraal vet actiever is dan onderhuids vet. Het produceert meer ontstekingsstoffen en hormonen die negatieve effecten op het lichaam kunnen hebben.

Hoe meet je visceraal vet?

Bij Bodytec Lemmer beschikken we van geavanceerde meetapparatuur om de viscerale vet nauwkeurig weer te geven. Sommige weegschalen voor thuisgebruik beweren ook de hoeveelheid visceraal vet te kunnen schatten, maar deze zijn meestal minder nauwkeurig.

Hoe verminder je visceraal vet?

 1. Gezonde voeding: Richt je op het consumeren van volledige, onbewerkte voedingsmiddelen. Verminder de inname van toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Vermijd suikerhoudende dranken, bewerkte voedingsmiddelen en te veel verzadigde vetten.
 2. Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging, krachttraining met name, gecombineerd met cardio training zoals lopen, zwemmen of fietsen, kan helpen bij het verminderen van visceraal vet.
 3. Beperk alcohol: Overmatig alcoholgebruik kan bijdragen aan de opbouw van visceraal vet.
 4. Slaap: Een goede nachtrust is essentieel. Slecht slapen kan leiden tot gewichtstoename en een toename van visceraal vet.
 5. Stress management: Chronische stress kan bijdragen aan gewichtstoename, vooral rond de buikstreek. Vind manieren om te ontspannen zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of yoga.

Hoe Kan EMS-Training Helpen?

EMS-training maakt gebruik van elektrische impulsen om spiercontracties op te wekken, waardoor spieren intensiever worden getraind dan bij traditionele training. Maar kan het ook helpen bij het verbranden van visceraal vet?

 1. Spieractivatie: EMS activeert tot 90% van de spieren tegelijkertijd, waardoor het calorieverbrandingspotentieel wordt verhoogd.
 2. Verhoogde Metabolisme: Meer spiermassa betekent een hogere ruststofwisseling, wat kan leiden tot een effectievere vetverbranding, ook van visceraal vet.

Conclusie

Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s van visceraal vet en actief stappen te ondernemen om het te verminderen. Een gezonde levensstijl met een gebalanceerd voedingspatroon, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en stressmanagement zijn essentieel om je gezond te houden en het risico op chronische ziekten te verminderen.

Plan jouw (gratis) proefsessie