Is EMS training iets voor mij?

EMS training, ook wel Bodytec training genoemd, is voor veel mensen een fijne manier om hun lichaam in vorm, sterk, fit en klachtenvrij te houden op een manier die voor langere tijd vol te houden is. Steeds meer mensen realiseren zich hoe belangrijk onze gezondheid is, en dat krachttraining een must is om ons lichaam op de lange termijn fit en gezond te houden.

Er komt veel bij kijken als je je lichaam echt goed wilt trainen. We missen nog veel kennis over het trainen van ons lichaam waardoor het moeilijk is het gewenste resultaat te bereiken. Naast de juiste training speelt gezond eten ook een grote rol voor een fit, slank en energiek lijf. Al met al kost dit heel wat tijd en energie, iets waar we allemaal juist te weinig van hebben.

EMS training biedt jou de oplossing!

Met EMS training train je je hele lichaam met een full body work-out in slechts 20 minuten. In de sportschool trainen de meeste mensen alleen de grote spieren, terwijl je met EMS training elke spiervezel in je lichaam traint. Omgerekend komt 1 Bodytec sessie van 20 minuten op ongeveer hetzelfde neer als 3 uur gewone krachttraining in de gym. Dit is dan ook een van de grootste redenen waarom EMS in zo’n korte tijd zo populair is geworden. Het biedt de perfecte oplossing voor mensen die weinig zin en tijd hebben om urenlang te trainen per week.

Wat doet EMS training met je lichaam?

EMS training staat erom bekend dat het de spierkracht vergroot, het lichaamsgewicht en het lichaamsvet verminderd en de spierstevigheid verbeterd. Hoe? Wanneer je een Bodytec training doet krijg je een vest aan waarin elektrodes zijn verwerkt. Door de elektrodes train je de spieren met een elektrische weerstand. Hierdoor span je elke spier in je lichaam tegelijkertijd aan. Zo kunnen we ons hele lichaam in korte tijd trainen. Leuk testje: probeer maar eens je biceps en triceps tegelijk aan te spannen, dat is vrij lastig! Maar met EMS training kan dit dus wel.

20 minuten trainen met Bodytec is zeer intensief maar fysiek niet uitputtend. Langer dan 20 minuten trainen is niet noodzakelijk en wordt ook niet aanbevolen. Tijdens deze work-out maken we ongeveer zo’n 4.000 mg aan afvalstoffen aan. Even ter vergelijking: met een uur serieuze (reguliere) krachttraining maken we 500 tot 700 mg afvalstof aan. Zo zie je maar hoe effectief en efficiënt de EMS krachttraining is.

Voor wie is EMS training geschikt?

Je vraagt je misschien af, is EMS training ook geschikt voor mij? We beginnen even met iets meer informatie over deze vorm van trainen. EMS staat voor Electro Muscle Stimulation, en is een trainingsvorm die al meer dan 100 jaar wordt toegepast door fysiotherapeuten. Destijds werd dat nog gedaan met 2 natte sponsen op het uiteinde van de spier, die vervolgens onder stroom werd gezet. Maar maak je geen zorgen, dat doen we tegenwoordig anders, het voelt zelfs niet aan als stroom!

Het merk Miha Bodytec begon in 2007 met het ontwikkelen van de apparatuur om EMS in te zetten als een full body work-out. Zij zijn tevens marktleider in het aanbieden van deze trainingen. Daarom hebben veel mensen het vaak over Bodytec training in plaats van EMS training.

Maar terug naar de vraag of EMS training ook geschikt is voor jou. Tenzij je een pacemaker hebt, zwanger bent of celziektes hebt raden wij Bodytec training iedereen aan. Het is een ontzettende fijne work-out voor volledig gezonde mensen, maar zeker ook voor mensen die moeilijk kunnen sporten (om verschillende redenen).

Spierstimulatie wordt met EMS training bereikt met behulp van elektrische golven, die de spier samentrekken zodat de training zelf uiterst veilig is en de mogelijkheid van blessures uitsluit die anders heel gewoon zijn bij normale training, springen, gewichtheffen, enz. EMS is dus uitermate geschikt voor mensen met gewrichtsproblemen, osteoporose, voor ouderen en natuurlijk sporters en sportbeoefenaars na revalidatie.

Veel mensen hebben last van een onbalans in de spieren van de linker- en rechterkant van het lichaam (ook als gevolg van een slechte houding). De meest aangetaste delen zijn de rug en het bekken die allemaal leiden tot rugpijn. Met EMS training kan je je richten op probleemdelen van het lichaam, waardoor je zwakkere spiergroepen versterkt en direct zorgt voor een gezond skelet en een betere houding. Het zijn namelijk de spieren die het skelet rechtop houden.

Ook voor de volledig gezonde mensen is EMS een top work-out. Vanaf ons 30e verliezen we gemiddeld 1% van onze spiermassa. Door al onze spieren te trainen (en met EMS training train je elke spiervezel in je lichaam) zullen je spieren juist toenemen in plaats van afnemen. Hierdoor wordt je lichaam niet zwakker maar juist sterker in slechts 20 minuten. Nog een ideale bijkomstigheid is dat je gewrichten minder snel zullen slijten.

Wij raden altijd iedereen aan om ook de sportschool in te gaan en te leren je lichaam optimaal te laten functioneren. Dit is een ontzettende waardevolle vaardigheid die je jezelf kunt aanleren. Je kan reguliere fitness en Bodytec heel goed combineren. Natuurlijk is er altijd nog een groep die zich totaal niet thuis voelt in de sportschool, of die specifieke klachten hebben waardoor het moeilijk is om op de reguliere manier te trainen. Zeker dan is EMS training de meest efficiënte en effectieve manier van krachttraining.

Verhelp jouw rugklachten met EMS training

Met EMS training gebruiken we geen extra gewichten, dit is namelijk niet nodig. Daardoor hoeven we geen grote bewegingsuitslagen te maken om onze spieren te trainen en is het een vorm van krachttraining waarbij we de gewrichten met rust kunnen laten.
Hoe helpt dit bij rugklachten? Omdat we al vanaf de eerste training elke spiervezel in je rug trainen, zonder het te overbelasten met zware gewichten, kan de rugpijn binnen 6 weken al enorm verminderen en misschien zelfs verholpen worden. EMS training is daarom dus zeer geschikt als je wilt sporten met lage rugpijn. Ook met reuma is Bodytec een hele fijne vorm van sporten waarbij je tijdens het trainen minder last zal hebben. Met een gepersonaliseerd plan kunnen we garanderen dat de pijn binnen 12 weken kan worden verholpen of tenminste drastisch wordt verminderd.

Wat voor resultaten kan ik verwachten met EMS training?

Een van de leuke dingen aan EMS training van Bodytec is dat je met deze trainingsvorm al heel snel resultaat mag verwachten. Wanneer je van 0 naar 3 uur krachttraining per week gaat (in 20 minuten per week) kan je veel verandering in je lichaam verwachten. Uiteraard bouwen we de intensiteit van de training op, en zullen we niet meteen de eerste week met een intense work-out beginnen. Wel bouwen we de weerstand op een goed tempo op, zolang het lichaam daar goed op reageert. Zo kunnen we er zo snel mogelijk het maximale uithalen.

Het is natuurlijk heel fijn dat we zoveel kunnen doen in slechts 20 minuten per week, maar je kan je voorstellen dat wanneer je de rest van de week veel verkeerde/ongezonde keuzes maakt, de 20 minuten Bodytec ook niet het optimale of gewenste resultaat zal opleveren.

Het creëren van een gezond, energiek, slank, fit en sterk lichaam is een stuk complexer dan 20 minuten EMS training. Het gaat allemaal om de balans in onze beweging, voeding, training en ontspanning/slaap. Vergelijk het maar met een barkruk met 4 poten. Als je een poot afzaagt zal het moeilijk zijn om goed op de kruk te kunnen zitten.

Bij Bodytec Lemmer beginnen we altijd met een intake gesprek en een proeftraining. Daarin nemen we ook mee hoe je leefpatroon er op dit moment uitziet. Gebaseerd daarop maken wij een inschatting of Bodytec training jou kan helpen jouw gewenste resultaat te behalen, of dat er vooral meer aan jouw balans gewerkt moet worden.

Een persoonlijke aanpak is altijd gegarandeerd

Bij ons werk je altijd één op één met je eigen personal trainer. Dit stelt ons ook in staat om een op maat gemaakt plan te leveren en jou de training en begeleiding te bieden die je nodig hebt om jouw gewenste doelen te bereiken. Al met al zal EMS-training voor bijna iedereen een ideale trainingsvorm zijn en zal dit je zeker verder helpen. Een proeftraining is bij ons altijd mogelijk en geheel vrijblijvend. We zijn hier om doelen te bespreken en te bekijken of Bodytec de juiste keuze is om de gewenste resultaten te bereiken. We starten een traject pas als we er 100% zeker van zijn dat we samen tot mooie resultaten komen. Wil je meer weten over onze aanpak of wil je de EMS-trainingen een keer ervaren? Plan dan hier een afspraak in!

Plan jouw (gratis) proefsessie