Hoe vind ik mijn motivatie tijdens de zomermaanden en vakanties

De zomer is volop gaande…. Iedereen wil lekker genieten van zonnige dagen, vakanties en ontspanning. Maar dit is ook de tijd waarin onze gezonde gewoonten vaak op de proef worden gesteld. Door vele sociale evenementen, barbecues en terrasjes kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven om te sporten en gezond te eten. We geven je in deze blog een aantal tips om je motivatie op peil te houden, zelfs tijdens de drukke zomermaanden.

Wees lief voor jezelf en maak geen wedstrijd van.

Stel haalbare doelen

In plaats van jezelf overweldigende doelen op te leggen, zoals elke dag intensief trainen of streng diëten, kun je je beter focussen op realistische doelen. Streef bijvoorbeeld naar drie keer per week sporten en gebalanceerd eten. Door kleine stapjes te zetten kun je succes behalen en motivatie behouden. 

Vind plezier in beweging

Sporten hoeft niet als verplichting te voelen in de zomer. Zoek een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vind en waar je van kunt genieten. Voorbeelden zijn: zwemmen, fietsen, dansen, skeeleren of wandelen in de natuur. Door een vorm van beweging te kiezen die je plezier geeft, wordt sporten iets waar je naar uitkijkt in plaats van iets waar je tegenop kijkt. Nodig ook vrienden of familieleden uit om mee te doen, zodat je elkaar kunt motiveren.

Geniet van de balans

Het is belangrijk om te onthouden dat het leven draait om het vinden van de juiste balans. Het is prima om af en toe lekker te genieten van een ijsje, een barbecue of een drankje met vrienden op het terras. Het gaat erom dat je gezonde gewoontes op lange termijn behoudt. Laat jezelf niet gelijk ontmoedigen door een ‘misstap’ en pak de draad de volgende dag weer op. Het is niet fout om ook te genieten van de zomer en je vakantie. 

Plan je workouts

Tijdens de drukke zomermaanden kan je agenda snel vol raken met sociale verplichtingen en vakantieplannen. Daarom is het belangrijk om je workouts te plannen en deze als een prioriteit te beschouwen. Maak tijd vrij in je agenda voor fysieke activiteit en motiveer jezelf om je hieraan te houden. Door jezelf een routine aan te leren, wordt het makkelijker om consistent te blijven, zelfs als het drukker is. 

Maak gezonde keuzes eenvoudig

Het maken van gezonde voedingskeuzes kan een uitdaging zijn tijdens de zomermaanden, vooral als er veel verleiding is. Maak het jezelf gemakkelijk door gezonde voeding toegankelijk te maken. Vul je koelkast met verse groenten en fruit, zorg voor gezonde snacks en genoeg hydratatie. Door gezonde keuzes binnen handbereik te hebben is het makkelijk om gezond te eten. 

Je kan het!

Het kan een uitdaging zijn om motivatie te vinden om gezond te sporten en te eten tijdens de zomermaanden, maar niet onhaalbaar. Laat de zomermaanden geen excuus zijn om je gezondheid volledig opzij te schuiven. Met de juiste mindset en motivatie kun je blijven werken aan een gezonde levensstijl, terwijl je tegelijk ook geniet van een lekker ijsje of drankje op het terras. 

Plan jouw (gratis) proefsessie